vecka 18


Du är på dag 123 av 280. (43,9%).
Du är i vecka 18.
Du har gått 17 fulla veckor och 3 fulla dagar (v17+3).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Sön 16 maj 2010
Du har 157 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.Med hjälp av ett speciellt stetoskop är det nu möjligt att höra bebisens hjärtslag. Det är både spännande och lugnande att höra det lilla hjärtat galoppera på. Om du är orolig för hur bebisen mår och utvecklas, kan det vara skönt att höra. Och om det börjar kännas som att graviditeten pågår för evigt, kan det vara kul att påminnas om vad som väntar efter 40 långa veckor.

Din växande livmoder påverkar din balans och det kan kännas lite ostadigt. Var lite försiktig och ha gärna stadiga, lågklackade skor. Vid det här laget har din kropp börjat anpassa sig till hormonförändringar och kroppsliga förändringar och därför sover man ofta bättre - med undantag av eventuella störande inslag som kramp i benen, konstiga drömmar och nästäppa, förstås! Samtidigt som du börjar sova bättre kanske sömnbehovet minskar i andra trimestern, eftersom du förmodligen inte längre känner dig lika trött.

Förmodligen sover du bättre nu än du gjort på länge. Det är därför att progesteronproduktionen som satte igång när du blev gravid har blivit jämnare. Fast dina hormonnivåer fortsätter att stiga så sker det mer gradvis, vilket förmodligen gör att du känner dig mindre trött än de första månaderna.

Fler goda nyheter: Nu ligger bebisen ovanför urinblåsan, så du behöver inte gå och kissa lika ofta. Graviditetsillamående har förmodligen också klingat av. Andra trimestern är ofta då man mår bäst!

Fostret: Nu är bebisen ungefär 13 centimeter lång från hjässa till rumpa och väger cirka 140 gram. 
Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0