V.14

Det här händer i v.14:

Nu är det dags att börja äta fiberrika frukter och grönaker.

Livmodern når några cm över blygdbenet. Ofta förefaller magen större och du och din omgivning kanske misstänker att du är längre gången. Det beror på att väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Man kan märka av tendens till förstoppning tidigare än så här men många tycker nu att det kan bli verkligt besvärande. Anledningen är att hormonerna gör att maten passerar långsammare genom magsäck och tarmar.

Det är väl snarare så att jag tror att ungen har kollapsat där inne, att den inte lever längre. Magen har ju knappt växt sen v.8... Jag är ju bara lönnfet. Det där med förstoppning känner jag verkligen bara JIPPIE för... Du gode värld... Låt mig bli befriad från sånt!


I vecka 14 är kroppslängden 11,5 (huvud/stjärt). Tillväxten går nu i en rasande fart och först i v.22 avtar denna tillväxtspurt.
Mellersta delen av tarmen, som delvis legat utanför buken som ett bråck som buktar ut i navelsträngsroten, återvänder till bukhålan. Galla utsöndras till tarmen. Sköldkörteln producerar hormoner som är viktiga för tillväxten. De yttre könsorganen syns och är helt utvecklade till flicka eller pojke nu i vecka 14.

Till Johan
Den värsta tröttheten hos den blivande mamman börjar gå över och suget efter en viss mat börjar. Helt plötsligt kan du upptäcka en vertikal linje på hennes mage. Den heter linea nigra och bleknar efter förlossningen.
Magen kanske börjar rundas en aning, fotografera den vackra, växande magen! Ska bli kul att se Johan med en kamera i högsta hugg, har inte hänt innan bebben och lär ju inte hända nu heller...!

Kommentarer
Postat av: Malin

har aldrig läst så många äckliga ord och meningar i ett och samma blogginlägg förut.. blygdben, slemhinnor i magsäck, svullna tarmar,"födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna"?!?!?! "Mellersta delen av tarmen, som delvis legat utanför buken som ett bråck som buktar ut i navelsträngsroten, återvänder till bukhålan. Galla utsöndras till tarmen"!!!! gerej, det är äckligt att vara gravid!

2009-11-12 @ 20:18:25
Postat av: Hanna

Hade faktiskt tänkt skriva "Malin läs inte!"

Det var lite äcklig info, jag ska kolla upp bättre till nästa gång!

2009-11-13 @ 09:41:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0