43

I helgen är det påsk. På torsdag åker jag och Johan till hällnäs för att slippa stan och röror och allt sånt, vi ska hälsa på mormor i massor och förhoppningsvis är det bra väder så vi kan sitta ute och få lite sol på oss :) Det är det jag hatar med stan, vars ska man sitta om man vill ha sol på sig och har en balkong på helt fel sida?

Jag har suttit i två dagar och funderat om jag ska baka potatisbakelser eller ej... Jag vill göra det, mest bara för att ha nått att göra. Men frysen är full och Johan har den sjukaste karaktären så han äter inget sånt, om man inte tvingar honom.

Ikväll är sista yogan, känns som att 6 veckor har tagit tre veckor bara. Så om ungefär tre veckor kommer vår lilla bebbe vara framme, om det nu går lika snabbt :) Fattani?

Nu ska jag tömma diskmaskinen och hänga upp tvätten.... Usch för sånt här!

social fobi?

Jag misstänker att Johan misstänker att jag har nån form av social fobi. Jag svarar ALDRIG om jag inte känner igen numret som ringer, är det dolt nummer får jag nästan panik för jag vet att det förmodligen är jobbet, Johans mamma eller barnmorskan... Jag måste alltså svara. Jag får en klump i magen när jag får röstmeddelanden från dessa nummer. Jag vägrar öppna dörren om jag inte väntar gäster, så om ni har vägarna förbi så plinga på och prata sen i brevinkastet är ni snälla. Johan är den som får öppna om vi båda är hemma. Jag måste förbereda mig själv helst 1000 dagar innan jag ska ringa ett samtal. Typ försäkringskassan, tandläkaren, gymmet, bio, beställa mat... allt! När jag lagt ut annons på blocket lämnar jag nån annans nummer och min mail. (nu har jag bara lagt ut på blocket om jag och nån till vill något, aldrig själv).

Jag har inga problem att prata med folk face to face. Jag tycker det är väldigt trevligt. Jag går hellre till tandläkaren för att boka tid än att ringa, går hellre och beställer mat på en restaurang och väntar 10-20 minuter än att ringa osv. Jag älskar att mail finns, nu kan jag skriva mail och få svar utan att måsta prata med någon.
Fantastiskt!

44

Sova
(x) Vagga/spjälsäng (David, Sandra)
(x) Kudde (mamma, o IKEA)
(x) Täcke (mamma, o IKEA)
() Andningslarm
(x) Madrasskydd (plastad frotté IKEA)
(x) Bäddset + spjälskydd (mamma, o IKEA)


Sköta/mata
() Nappflaskor
(x) Doserare (barnens hus)
(x) Termos (IKEA)
(x) Skötbädd (IKEA)
() Blöjor
() Tvättlappar
(x) Badbalja (IKEA)
(x) Handdukar (IKEA)
(x) Badlakan (mamma)
() Skötväska (mamma ska sy)

Apotek
() Febertermometer
(x) Nässug
() Alvedonsuppar
() Koksaltlösning till täppta näsor
() Inotyol
() PureLan bröstvårtssalva
() Olja
() Nagelfil

Transport
(x) Babyskydd (BLOCKET)
(x) Vagn (bugaboo)
(x) Bär sjal

Till vagnen
(x) Åkpåse (mamma, bugaboo)
(x) Kudde
(x) Täcke
(x) Bäddset
() Leksaker
(x) Fårskinn
(x) Regnskydd (bugaboo)
(x) Insektsnät (brio)

Övrigt
() Nappar
() Babysitter
(x) Babywatch
(x) dreggellappar
() Haklappar

Vissa saker fattas, men jag orkar inte köpa mer nu!


dåligt idag

Idag är ingen bra dag känner jag... Har haft sammandragningar som ett cp igår, vaknat typ 1000 gånger i natt pga sammandragningar och kissnödighet. När jag skulle upp imorse så "smällde det till" och jag kan knappt gå på vänstra benet. Ischias... Mmmmm skönt...

Skulle vilja ha ett badkar och massa massa saker med socker i. Är super uppsvälld och vill bara ligga i ett varmt bad eller i soffan och se på en bra film eller spela little big planet, men det kan jag ju inte göra utan Johan (vi spelar ju ihop) och en bra film finns ju inte, och det är tråkigt att se själv.

Sen undrar jag om alla som bor här i närheten är arbetslösa? En granne går ut och röker varannan sekund (hon bor mittemot), en annan spelar musik hela hela dagen (har inte hört curly sue idag utan idag varvar hon BEP tonight's gonna be a good night nånting och Duffy Warwick avenue), en annan går med träskor, två andra släpper ut hunden på "gården" dom ockuperat och själv sitter dom och röker under fläkten. Blää...!!

Det blir inte bättre av att veta att hela min familj just nu sitter på ett flyg till egypten... Alla utom jag.

45

Lite bilder från helgen!

   
Jag o Sofia, Johan (hans hals o ansikte är lika brett hihi) jag (tjock ja vet) Sofia. Simon. Sen är det två tjejer o Loo.

    
Lason o Jag, bebbens säng och en overall mamma har sytt!! Min mage i vecka 34. Sista bilden ser ni mitt brännsår... Inte lätt att laga mat när man har stor mage. Psssss sa det bara så hade jag brännt mig på nått som hade med spisen att göra. Vad det var vet jag inte, för magen var ivägen.

46

Helgen har varit bra hittills.

Fredags for jag o Lason till Loo där det var massa trevligt folk! Sen blev det open! Det vi såg var invasionen, slutet på fibes oh fibes. Khoma, Raised Fist, Cleo och lite Mono, men jag tyckte ljudet sög så vi gick o gjorde annat. Typ köpte korv.

Igår sov vi bort nästan hela dagen, Jag vaknade runt elva och spelade little big planet (världens sötaste gubbe!) medan Johan sov. Klockan halv ett gick jag och väckte honom och klockan 14 var vi på åkerbloms och såg Jonas Sjöstedt, jag har nog aldrig varit fulare i mitt liv. Vi åkte direkt på maxi och köpte middag och efterrätt. Mmmmm!!! Sen somnade jag några timmar (tror jag) och efter det lagade vi middag. Vi satt typ och spelade vändtia under earth hour, som blev earth 1.5 hour. Sen slog vi på tv:n i några minuter men bestämde oss för att lägga oss ist.

Idag är det match!! Jag ska ut i det snöande vädret (ska det aldrig ta slut??) och sitta och titta på killar som jagar en boll i 90 minuter... Hej, jag har ett liv....

Igår blev jag plötsligt jättenervös! Jag har inte varit nervös på evigheter så det var svårt att känna igen känslan... Men när jag gjorde det så kom jag på att jag var svinigt nervös över att bli mamma... Hur kommer det gå??
Drömde att vi fick en liten flicka med massa svart spikrakt hår (i typ pottfrisyr), skrattgropar och same-ögon. Hon ville inte va hos mig, hon ville bara va hos Ida (syrran) eftersom jag hade sovit i tre dagar efter förlossningen och aldrig sett henne förr... Kul liv. Sen vaknade jag.

48

Halo!
Har jobbat 6-14 idag. Aj aj aj i fötterna! Gick ändå bra tycker jag! Fick reda på att en till på jobbet ska ha bebbe fast i oktober (hur konstigt känns inte det?? Oktober! Länge kvar), så nu är vi tre från björken som ska ha bebis! Två i oktober och sen då jag i maj! Jag blev jätteglad då jag fick höra det! INTE ENSAM! :)

Ikväll ska jag och Johan på Ume(å?) Open, jag vill se Raised Fist, Khoma, Invasionen och Cleo! Sen så blir det nog fibes oh fibes (har typ aldrig hört... Det kanske är ett sånt band man känner igen när man är där. Dom ska iaf va sjukt stiliga på scen läste jag i tidningen!). Sen såg jag att det var ett band från japan som hette Mono som jag tyckte lät intressant!

Jag är så lycklig att alla band som jag ville se i år är på samma kväll! Banden i morgon är mer dansanta än de ikväll. Hade jag varit på partyhumör så skulle jag gå imorn med :)

Jag slutade klockan 14, tog bussen hem och tog en dusch, Johan kom hem och masserade mina fötter och underben (kan inte längre skriva smalben....). Han är fantastisk den människan.

Men ha så keul ikwäll!

Nu har jag inget fungerande ljud på datorn (gör mig skitledsen!!) så jag har inte kunnat kolla kvallan men här kommer två artister jag ska se ikväll!

Cleo


Invasionen:

BM besök!

HB: 130
Blodtryck: 115/70
Glukos: 4.4
Vikt: + 11 kilo från start
SF-mått: 32

Bebben hade flyttat sig så den låg med ryggen åt vänster, ansiktet pekar åt höger och benen likaså. Vi (jag och Lason) har känt massa ben och grejer på höger sida så det stämmer ju!

Vi åkte upp på media markt efter BM besöket (och "det tar fem minuter"-stoppet som tog 30 minuter för Johan glömde börsen på jobbet som han upptäkte när han tankat full tank, så vi åkte tillbaks och hämtade den....). På MM köpte vi inte bara en sak (dagens viktigaste!) utan massa mer.... Eller massa o massa. Vi köpte värsta våffeljärnet (dubbeljärn såklart), och tre tv spel till ps3:an och sen så köpte Johan "Agathon sax" filmen åt bebisen... Jag fick "little big planet" av Johan så jag har nått att göra när han är borta i finland på cup! :)

Vi körde förbi stan och köpte lite grejer till badrummet och lite presentpapper till Lisas paket! Jag köpte även "förberedelse olja" från weleda som man ska smörja "down there" så man inte ska göra sig så illa på förlossningen,  väldigt värt det om det funkar. Köpte även hallonbladste (som ska stärka livmodern och på så sätt förbättra förlossningsarbetet, även att det hjälper livmodern att dra ihop sig efter förlossningen. Det sägs att det också minskar infektioner och blödningarna efter förlossningen, å det är ju bra!)
Nu ska jag förbereda våfflorna så vi bara behöver grädda när han kommer hem från träningen!

Hej då!


Titta Lisa... vad är det hääär??

Jag och Katten gick på stan idag och tittade efter en present!



Ooooh spännande!! Vem fyller 25 år idag? Jooo vår Lisa!

Jag Lisa och Katten!

49

Idag fyller Lisa år!
Idag ska jag och Katten åka upp till uni och hälsa på vårt gamla jobb!
Idag ska vi till barnmorskan!
Idag ska jag fråga Johan om vi kan köpa ett våffeljärn.
IDAG ÄR DET JU VÅFFELDAGEN!!!


52

Heej alla!

Kan ju meddela att Johan får se till att va hemma då det börjar närma sig! :) För både min och hans skull. Tror inte han skulle fatta att han blivit pappa om han helt plötsligt kommer hem och jag sitter dör i soffan med en kid på armen :)

Idag har jag varit och hälsat på Johanna i skravelsjö! Jag har haft det jättetrevligt och det var mysigt att få mysa lite smått med en hund igen! Två hundar på några dagar bara! En stor och en liten :) Vi fikade och snackade graviditet! Skönt för mina ogravida vänner att slippa kanske? :)

Johan drog i lördags morse på cup i sundsvall, jag passade på att ha en tjejkväll hemma med god mat och sällskap! Tyvärr blev Lisa magsjuk och drog hem så det blev ist systerträff. Vi såg The blind side och käkade fruktsallad. Dagen efter spenderades både på stan en snabbis och sen blev det solning med Ida Malin o Micka på hagaskolan... Blev inte ett dugg brunare av solen men det var skönt ändå. Sen gick vi hem till mig och såg "away we go" som Hella tipsade mig om! Båda filmerna var bra tycker jag! Jag och Johan gjorde fruktsallad igår med och såg away we go på kvällen också, efter han kommit hem.

Nu har jag en stor lasagne och en liten i ugnen och väntar bara på att min baby ska komma hem. Vi har knappt träffats de senaste veckorna så i helgen ska vi ha en helg med bara jag och han. :)

55

Jag är helt knäckt... Johan börjar bli förkyld och jag kommer börja gråta om jag ska måsta bli förkyld jag med.
Jag har ont i huvet och är slöast i världen!

Tänkte förresten skicka blombud till mamma o pappa som tack för hjälpen i bebisrummet men då skulle det inte köras ut, näää, det skulle komma med buss. Dom skulle måsta gå ut till bussen för att hämta sina blommor. Är inte det sjukt? Så jag vägrade betala runt 200-300 spänn för att dom skulle måsta hämta dom själv. Så nu vet ni om ni läste. Får komma med en bukett personligen eller nått.

Idag går jag in i vecka 33!

Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket   


Matcher...

Jag är beräknad den 13 Maj.... Här är matcherna kring mitt datum...

Lördag 8 maj, kl. 16.00
Carlstads United BK-Umeå FC

Söndag 16 maj, kl. 16.00
Umeå FC-Gröndals IK 

Lördag 22 maj, kl. 16.00
Östersunds FK-Umeå FC

Keul... Eller så inte... Lovar att den försöker titta ut 8 maj eller 22 maj då Johan är svinigt långt bort. Till Karlstad åker dom dagen innan och kommer hem tidigt på söndag morgon... Östersund kommer dom förhoppningsvis hem samma dag... Eller kväll heter det väl. Ska jag förgifta honom så han inte kan spela de matcherna? Ska jag ringa och be dom boka om? Så det blir fem hemma matcher på raken? Dom borde väl lyssna på mig? :) Vad skulle ni gjort?


Magen.

31+5


Trodde jag hade en sammandragning men magen var mjuk överallt förutom där lill*ns rumpa/rygg putade upp!


Man är inte brun.


Stor magen!!

57

Nu har jag äntligen hittat överförarn från cameran till datorn så nu kommer lite bilders!!

       

Baby bakar
Jag sitter på mitt fynd
Lisa och Sandra solar i solen (nähä) på rastplatsen :)
Sandra undrar om hon har nått mellan tänderna....
Mami klistrar
Papi målar
Magen igår i väntan på pappa
Rummet innan tapet
Färdigt!

Världens mysigaste reklam.

Man börjar längta när man ser den här:


Längtar tills min lilla familj får ha fredagsmys!

Jag tyckte jag var stor...

Såhär stor maga hade jag i vecka 18.... Helt sjukt att jag tyckte jag var stor!



Liggande:

58

En av de värsta sakerna med att vara gravid (jag har kommit billigt undan måste jag säga!) är att man är hungrig nästan HELA tiden.... Man äter nått och blir proppmätt, sen tio minuter senare dricker man nått och vips så är man vrålhungrig igen. Rätt så drygt. Jag tycker jag går till kylen stup i kvarten, en frukt här och där och ibland mannagrynsgröt och sen så trycker man en filtallrik eller en macka. Jag har tagit upp en gammal favorit nu!
Turkisk Yoghurt med HALLON!! Mmmm!! Så himla himla gott! Testa det!

Jag lovade ju bilder men vi har inte kommit längre än sist jag skrev så då får det va. Ikväll är det fotbollsmatch för Lason och jag ska dit och hejja... Nån som vill följa? Matchen börjat 17.30 tror jag.

Kan nån tips om nått man kan äta som inte är så fett och som är nyttigt? Jag är ganska känslig så sånt som har med räkor och konstiga saker går oftast bort. Tipsa på!


60

Tänk er! 60 dagar kvar nu!!

Mina underbar föräldrar har varit här i helgen och hjälp mig och Johan att göra i ordning barnrummet! Det blev jättefint och dom har varit så duktiga!

Satt easy cover, tapeter på det, spacklat, målat tak och väggar, slipat, lagt golv osv osv osv. Själv gjorde jag inte ett smack! Bilder kommer imorgon, vi håller på sätta lister nu och jag vill ha det klart innan jag lägger upp nån bild! :) Heja heja!

61

God morgon gott folk!
Här hos Sandström-Larsson så har vi varit uppe sen klockan åtta! De ni!

Lisa var här igår och hjälpte oss flytta ut garderober! Stackars lilla Lisa! Hon kom hit och förväntade sig myskväll delux men hamnade på arbetsläger! Lite mys hann vi med också. Jag gjorde fruktsallad medan Johan hämtade en stor bil och Lisa satt och längtade efter bebisen medan hon tittade på alla bebiskläder! :) Sen blev det lite vändtia. Jag skulle vilja att Lisa bodde här året om. Så jag slipper va ensam så mycket! Plus att vi skulle kunna gå ihop och tillsammans spöa Johan VARJE gång i vändtia!

Det är ganska kul när jag sitter här och skriver, bebben har börja få så himla trångt inne i magen så hela magen svajjar omkring medan jag skriver. Ganska kul! Jag träffade Elin på barnens hus förra veckan och hon sa att hon kunde sakna magen (hon fick sin bebis i slutet på förra året) och jag kunde inte förstå! :) Men nu började jag nog förstå. Det är ganska mysigt. Speciellt nu när man börjar känna om det är en hand eller fot eller ben man känner.

Vi var hos BM i torsdags och nu har jag gått upp 10 kilo.... Ojoojoj! Det går himla fort på slutet! 9 kilo sen jul... Känns nästan helt fel. Det har som inte gått upp jämnt utan altt kom efter jul! :( 1 kilo i veckan typ.
Kurvan låg mellan medel och den höga kurvan, så vi är fortfarande normala! Det kändes jätteskönt att se att vi inte väntar en enorm bebis! Hon lugnade oss! Sen så kände hon efter hur bebisen låg, huvudet neråt med ansiktet mot vänster, ryggen upp mot högra revbenet och benen som en båge från revbenet mot magen. Det börjar kännas bättre nu när man vet att det är en bebis (än fast jag fortfarande har svårt att tro det)... Bästa bebisen i hela världen! Jag längtar efter den!

63

Såhär roligt ska jag o mamma ha idag när vi städar punkrummet!


66

Min darling fyller år idag, det är kvinnodagen och solen verkar skina. "Gött mos" är tydligen en innefras på FB nu så jag skulle kunna säga det jag med, men jag tycker det låter så himla äckligt. Så jag göre inte.

I lördags var det loppisdags med Lisa och Sandra! Vi åkte till Bjurfors och fyndade! Jag köpte en gungstol som jag tänkte ha i bebisrummet och 5 tallrikar. Mycket nöjd. Lisa prutade ner min gungstol och tallrikarna från 520 till 250 kronor. Good job! Själv skulle jag va nöjd om jag fick gungstolen och tallrikarna för 500 spänn :)
Sen åkte vi till tallbacken och fikade vårt fika vi gjort. Vi satt i solen och det var najs!

Igår hade Johan sin första träningsmatch och det var riktigt kul att se! Efter 8 minuter gjorde han matchens första mål. Duktig kille! Sen så blev det 5 mål till av UFC och dom pissade på ett värdelöst robertsfors. Efter matchen åkte vi till David och Malin (Johans pappa och fru) och gjorde tacos och tårta. Johans mamma o Staffan kom, Jonte kom också. Jag och Johan tog en match i Wii Golf, eller vad det heter. Jag vann med 9+ slag och han förlorade med 32+... Min tur att pissa på han. Sen käkade vi middag och tårta.

Imorse väckte jag han med frukost på säng! Snart kommer han hem på lunch. Kul att man får se honom så ofta! :)

Idag känner jag att jag fått dille på tomater.... Gud så himla gott!


kvinna vs man

satt och fundrade på om det fanns en kvinnlig form av dansare... Kom fram till att det nog är dansös... Är det dansös? Eller är det som jag trodde? Att dansare är ett unisex namn?

dansare

Sitter och lyssnar på Sandras lista på spotify och när den här låten började så börjde min bebis dansa.
Hon/han kanske blir en dansare!


Jag och Johan dansade framför kameran igår... Får se om jag kan få upp det här!

vecka 31

Du är på dag 211 av 280. (75,4%).
Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 13 maj 2010
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.



Shit! Fötterna är sex centimeter... Det är ju stort! Det börjar närma sig...

69


Lite info jag tycker att ni ska läsa! :) Vill ni ha källorna så holla at me!


För inte många decennier sen blev nyfödda opererade utan narkos eftersom man då trodde att så små barn inte kände något utan bara skrek reflexmässigt för att ”vädra lungorna” .
Mammor fick neurosedyntabletter under graviditeten, vilket vi nu vet var katastrofalt.
Nyfödda blev hårt lindade eftersom man trodde att benen annars inte skulle räta ut sig.
Alla barn fick rutinmässigt lapis droppat i ögonen direkt vid födseln. Inte förrän en barnmorska själv råkade få det i ögonen och kände hur fruktansvärt ont det gjorde bestämde man att sluta med det (hmm, konstigt egentligen, barnen kände ju inget på den tiden??) .
De barn som inte skrek meddetsamma när de föddes hölls upp-och-ner i fötterna och daskades i stjärten. De vägdes, mättes och tvättades innan de fullt påklädda och inlindade i filt lades på mammas arm en stund. Sen fick de ligga på barnsalar på BB och skrika efter sina mammor (”vädra lungorna”) medan mammorna var tvungna att ta sömntabletter för att kunna sova. Mor och barn fick bara träffa varandra under amningstiderna, vart fjärde timme, då barnet vägdes före och efter , de fick varken äta för mycket eller för lite, och ofta var de så slut av skrikandet att de utmattade somnade vid bröstet utan att orka äta. Och när man åkte hem från BB fick man stränga förhållningsorder att inte amma annat än vart fjärde timme. Klart att nästan ingen fick amningen att fungera på den tiden!! Och detta vansinne började för nästan 100 år sen. Jag själv, född 1950, och mina barn, födda 71 och 82, tillhör dessa offer för amningsexperternas ”goda råd”, vilka oftast var manliga barnläkare helt utan egen erfarenhet av amning .
Och på 60-talet var det modernt att inte amma alls, utan då ”mådde barnen bäst” av modersmjölksersättning .

Barn har navlats av tidigt p.g.a. gulsotsrisken under en herrans massa år trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för behandlingskrävande gulsot. Däremot har nu avnavlingsstudien i Halmstad kommit fram till att det INTE gör det (för höga bilirubinhalter vid 2-3 dagars ålder innebär behandlingskrävande gulsot)

Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning.

Vi har överanvändning av EDA, värkstimulerande dropp, ultraljud, rutinmässig användning av livmodersammandragande medel (enligt den internationellt kände obstetrikern Michel Odent så är det livmodersammandragande medel som gör att moderkakan kan fastnar, m.m. utan att egentligen veta vad allt det här kan få för konsekvenser, eftersom man börjar använda det utan att veta om det är ofarligt , och slutar inte med det förrän det bevisats vara skadligt..

Och avnavlingen har aldrig skett så tidigt som nu, sedan navelsträngsblod blev eftertraktat inom stamcellsforskningen, och trots att WHO och IFOG, liksom svenska riktlinjer, rekommenderar sen avnavling så fortsätter många sjukhus att klampa tidigt.

Och det smusslar bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Ingen talar om att barnet ”somnar” i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Inte heller får man veta att man har rätt att begära sen avnavling på de sjukhus som inte följer riktlinjerna.

Och fortfarande är det väldig få inom förlossningsvården som vet något om bonding eller att de barn som tar mest skada av att navlas av tidig är de som föds medtagna och behöver livräddning, utan de navlas av meddetsamma trots att det går att göra HLR med intakt navelsträng vilket t.ex. Darlington Memorial Hospital i England gör.

HÄR hittar ni hon som skrivit detta!

Musik till förlossningen....

Har börjat fundera kring vilken musik man ska ta med sig till förlossningen. Nått man kan lyssna på innan man ska få ut bebben... Det sägs att man ska ha lugn och fin musik så man kan slappna av.

Ane Brun - Lift me




Bruce Springsteen -I'm on fire


Jonathan Johansson - Du sa


Local Natives - world news



Jonathan Johansson - Aldrig ensam


Det är väl lite sånt jag kommer att vilja ha där... :)

Bilden

Det vankas födelsedag på måndag. Johan fyller 25 år! Börjar bli vuxen på allvar!
Vi åkte på maxi innan Johans träning och vi köpte massa ingredienser till tårtbak osv. Jag längtar! Hade helst börjat baka så fort vi kom hem, men då hinner det väl bli dåligt. Plus att jag tror att jag har åkt på en sjuka... Är helt klubbad, orkar inte ta mig upp från soffan. Huvudet känns tungt och lillbebben i magen har hittat revbenen för 3-4 gången :) Det känns lustigt.

Här kommer bilden på det som inhandlades igår!

Lite dräggelhaklappar (själv dregglade jag värre än en hund när jag var liten) En gallerfilt för 99 kronor! Babyvakt, doseringskopp, näsfrida och nagelsax. Sen köpte jag lite grejer åt mina dubbel D och hämtade ut babyboxen och fick en blöjpapperskorg som tydligen ska göra att det inte luktar... Får väl se om den kommer att användas eller ej...

Fick hem en cd skiva jag beställt "mindfulness inför förlossningen" eller nått sånt hette den. Nu jämarns ska jag föda utan smärtstillande. Har läst jättemycket om nackdelar med medicinsk smärtlindring  (EDA som oftast leder till värkstimulerande dropp som ofta leder till att man måste hjälpa bebisen ut med tång eller sugklocka, sen ger de livmodersammandragande medel som gör att det blir stress med att moderkakan ska ut och då kanske man måste operera om det inte skulle funka, som dessutom stör kroppens egna ämne som har samma syfte. EDAn gör också att bebisen somnar i livmodern i ungefär en kvart och den värkstimulerande droppen gör att barnet kan bli väldigt medtagen). That's why jag vill försöka utan medicinsk smärtlindring. Sen så får vi se när vi väl är där. Men jag ska verkligen försöka, för bebbens skull.

70

Barnens hus igår! Mycket folk men vi hittade det vi var ute efter. Kanske inte så mycket som var billigare men det är grejer som vi tänkt köpa ändå. Vi sprider ut kostnaderna lite :)

nu tänkte jag lägga ut en bild på det vi köpt.. men det verkar inte funka. Får se om det går sen. Huj!

71

Tänkte bara dela med mig av stormagen! Den var ganska extrem igår... Shit.. Jag oroar mig för att det är en enorm bebis där inne...

 
2 dagar kvar till vecka 31....

Här står vi...

73

Hola!
I går kväll när jag skulle somna var det obehagligt där inne i magen, bebisen ville aldrig sluta sparka och böka och greja på... Det var mysigt när man kände ungefär vad som var vad, men sen när det blev kaos där inne så fick man ingen förvarning utan bara pang pang pang! Sen kom bebisens pappas trygga hand och då blev det lite lugnare. Drömde hela natten om att den sparkade. Jättemycket sparkningar.
Jag är väldigt glad att den sparkar, i fredags hade jag knappt känt en enda spark förrän kvällen. Jag hade haft så fullt upp och den hade väl sovit. Sen efter massagen (kl 16 räknas som kväll) så sa jag till Johan att jag knappt känt nånting på hela dagen och just då fick jag mig en putt. Skönt.

Jag tror att vårt barn har epilepsi... Den kan sparka så himla snabbt. Antingen är det en svinsnabb bebis, en häcklöpande bebis, en balettbebis, en blivande trummis eller en hårt skjutande fotbollsbebis. Om jag inte minns fel så tror jag att pappa trodde det skulle bli en pojke och fotbollsspelare av mig för jag sparkade så mycket. Tji fick han, blev varken fotbollsspelare eller pojke. Alla vet lix att fotbollsspelare inte kan få pojkar.

Ikväll är det premiär för årets första krubbklubb! Det blir hos Malin. Nice.

RSS 2.0