åkabil

Min vän Hanna skriver om fantasier när man kör bil. Jag har tre saker jag tänker när jag åker bil, inte när jag kör.
Jag brukar köra skoter i diket/skogen eller rida. Rida går bättre för då kan man hoppa över saker lättare. Annars har jag, precis som Hanna, en lång arm som lyfts vid hinder. Jag vet inte om jag har en arm, men nått långt har jag som lyfts vid varje vägskylt, stubbe, död ren osv.

         

Har ni liknande tänk?

Följ med på promenad och se var jag växte upp.



En dag gick jag och Frans från mamma o pappas hus i Hällnäs till Hjuken. På den vägen går man igenom hela Hällnäs. Där såg vi bland annat:

Mitt dagis. Bilden i mitten visar ett stort hus som är mitt dagis. Sen ser man ungefär ganska precis vad som finns bredvid dagiset, det vill säga åkrar, lador och ett hus. I ladorna gick man för att träffa tomten, i skogen träffade man trollslusken och bakom dagiset var en stor sandgrop där man blev jagad av storsbovar. I ladugården bredvid huset på den högra bilden hade min familj hästar när vi var små. Skogen bakom allt är ett naturreservat och där är även fina ridstigar.


Om man står på vägen med ryggen mot dagiset så ser man detta. Inte dåligt faktiskt. Rätt perfekt ställe att ha ett dagis på, tycker jag. Hemmagjord mat av personalen, nära till natur och allt vad det innebär. Kan inte bli så mycket bättre.


Lycksele

Fullspäckad dag! :) Vaknade tio i åtta av Fransmannen och mamma som kom in och väckte mig! Jag hade inte vaknat av Frans, sjukt! Vi gjorde oss i ordning för att dra vår kos till Lycksele, mamma skulle röntga lungorna eftersom hon haft lunginflammation tidigare i höst. Sen gjorde vi stan. Frans fick två nya pyjamaser, ett par tights, sockar och två strumpbyxor. Alla tiders med andra ord! Sen blev det raketfart hem för vi hade tittat fel på tågtiderna och trodde tåget gick en timma senare än det egentligen gjorde. Vi hann hem och  hämtade grejerna och sen åkte jag och Frans tåg in till Umeå för att träffa Johan. Sen har kvällen rullat på. Middag hos Johans pappa o Malin, hussnack, true blood och nu ska jag faktiskt gå och lägga mig. Är bombad i skallen. Johan försöker fixa vår dream box... Johans drömköp som pajjat efter typ två veckor.


Frans gör sig fin inför Lycksele, rougeborste i ena handen (som han borstar i ansiktet) och hårrulle i andra. Ibland vill han även ha haklappen på sig och örhängen.

Så jag får önska er en god natt!

Frans ord.

Sitter i Hällnäs hos mamma och pappa. Frans har just lagt sig.
Han har lärt sig massvis av saker den senaste tiden. 

Frans ord (inte rent snack, men han har ord för olika saker):
Morfar
öga
öra
näsa
mun
bil
traktor
nalle
stövlar
sko
fot
välling
mat
potta
bajs
blöja
kisse
Sally
vovve
ko
gris
ljus
boll
docka
måla
macka
lampa
klocka
äta
mössa
vantar
sockar
blomma
kratta
spade
cykel
tåg
buss
gott
bulle
pall
bada
hoppa
mormor
Malin
Ida
Hanna
Maja
Lucas
dricka
farmor
haklapp
farfar
blåsa
bok
mer
ballong

Är de ord han kan, som jag kommer ihåg. Men det är ju inte rena ord. Vissa saker heter samma, t.ex. stövlar och nalle är båda lala, men med olika uttal. (stlövlar lalla, nalle laala)

Han älskar att läsa bok och sjunga. Favoritlåtar är "la-la la-la la-la-la-la-laa osv...." (medan man vinkar med händerna och klappar) "boom boom boom boom låter stora trumman" och rörelser till den. "lilla snigel" och "imse vimse spindel" är också favoriter. När det kommer till böcker så spelar det inte så stor roll vad de handlar om. Han älskar boken han fick hos BVC, där det är ett antal berättelser i samma bok.

För nån natt sen vaknade Frans och storgrät. Det fanns ingenting som kunde trösta. Vi sjöng sånger, försökte läsa bok och bara prata med honom men han var helt förstörd. Det han fick fram var "traktor", så jag hämtade hans tavla på en traktor han fått från sin farmors jobb (företagssjuksköterska på volvo). Han blev äntligen tyst och Johan och Frans somnade. För mig gick det desto sämre. Jag låg där med Johan, Frans och en tavla på en traktor som då och då hamnade i mitt ansikte. Så jag tog tavlan och skulle lägga den på golvet. Då kom gråten igen, fort som attan drog jag upp tavlan i sängen igen. Jag fick helt enkelt leva med det. Då och då vaknade jag på natten av att Frans pussade tavlan eller/och smällde tavlan i skallen på mig. Natten efter var lugn som tur var.

Nu ska jag se halv åtta hemma hos mig. Vi får väl höras snart igen! :)

Kvällen det.

Efter en nervkittlande match dansade jag hemåt alldeles ensam. Jag hade stannat för att ge Johan en stor grattiskram och mitt i den kom det lite tårar. Jag var så stolt. Inte bara över att Johan är så skicklig utan även över hela laget. Dom har slitit och kämpat och tillslut lyckats med det som dom drömt om så länge. Avancemang. Jag ville bara krama om dem allihopa.

Jag lämnade jublande soldater som sjöng och sjöng och hoppade. Hade hört rykten om att det skulle firas på Allstar så jag traskade hem. Hemma var mamma, pappa, Ida och Malin som hade hunnit hem innan mig. Mamma hade varit med Frans medan vi andra var på fotboll. Som vanligt så var han på strålande humör. Mamma och pappa skulle ta med sig Frans så vi kunde fira tillsammans. Medan Frans åt middag så drog resten på MAX. Klockan halv sex fick jag ett sms från Johan som löd "Vi ska på allstar kl 18.30, ses där?" Happ... Här sitter jag med smutsigt hår (får ju inte duscha innan match, för då hade dom ju förlorat?) och en unge som försöker äta samtidigt som han ska klättra i och ur stolen. Jaja.... Jag lät Frans äta klart och sen gick vi in i duschen och han fick bada medan jag duschade. Han badade även medan jag sminkade mig men sen bestämde han sig för att han var klar. Snabbt torka av, sätta på ny blöja innan han kissar ner hela lägenheten (sånt som bara händer då man är ensam och stressad). Fick ett sms av Johan "Jag och Björn kommer hem med bilen kl 18.15, drar direkt efter.". Huuuh.... Dom kommer om en kvart!




Mamma och pappa kom och klädde Fransmannen medan jag gjorde mig i ordning och vi vinkades av. Min lilla älskling.
Kort efter kom Böni (Björn) och Johan hem. Johan var lite smått glad och harmonisk med sin halvdruckna laponia (hjortronlikör) i ena handen och träningsväskan i andra. Jag hann föna håret och Böni hann fixa håret medan Johan klädde sig. Sen cyklade vi ner på stan, Johan (fortfarande med sin laponia i ena handen) och Björn på min cykel och jag på Johans cykel. Vi om fram till ett tomt Allstar... Men vi fattade tillslut att vi inte satt "bland alla andra" utan vi hade loungen (som jag tror den kallas). Där satt 60 pers och hade det gott. Vi fick mat och dryck och tal hölls och folk applåderade. Lite lam stämning då inga stämningshöjande supportrar fick vara där inne. Jag fick höra att Victor, Rabban, PH och Muggen satt där utanför Loungen så jag gick till dem. Johan satt med dom i klacken och njöt av allt. Sedan fylles bordet på. Nya pers kom och dom var supertrevliga. Varje person. Det var en tjej som startat Kreator (om jag inte minns fel), en kille som bodde i gbg, en annan tjej som spelar/sjunger med Säkert!, en fågelskådare, Scully i Arkiv x och en kille till. Inte dåligt. Dom hängde jag väl med mest hela kvällen. Men vi flyttade in i Loungen igen, då resten av Allstar stängde.

Innan vi kom hem hann vi även med MAX... Johan var vrålhungrig då han gått ner ca 3 kilo under dagen...
Vi somnade vid halv tre kanske. Helt matta efter dagen som, för min del, varit väääldigt lång. Jag hade nästan varit uppe i ett dygn.



Avslutar med Säkert! såklart :) Nu ska vi åka och kolla på ett furuparadis. Blir mycket måla om vi skulle köpa det :)

Dagen det.

Jag är så glad så glad. Johan och hans Umeå FC har varit med om en sjuuuk säsong. För fem omgångar sedan trodde nästan ingen att dom skulle vinna hela division 1 Norra och spela i Superettan nästa år. Under vårsäsongen blev de aldrig besegrade, 15 matcher utan förlust. Men sen när sommaruppehållet var över kom förlusterna. Aj aj aj, det som var så "nära", "vinna mot bra lag och förlora mot alla dåliga!", "Typiskt UFC, spela bra på våren och dåligt på hösten"... kommentarerna haglade och jag var rätt sur. Direkt jag såg en sådan kommentar i gästboken eller hörde någon lägga en dryg kommentar blev jag som ett trotsigt barn i skallen. Jag vet inte vad jag trodde. Jag trodde att det skulle gå, att dom skulle klara det. Dom är ju bra! Stabilt lag med spelare som verkligen är jordnära, ödmjuka, schyssta och rättvisa. Varenda person som spelar i UFC som jag träffat är jag lite småkär i. Jag vågade dock inte tro att dom skulle vinna norrettan. Mest bara för att det skulle vara för bra för att vara sant.

Jag brukar ha en känsla innan match och den brukar stämma. Jag har en känsla på vinst, men vågar inte tro på den. Sen kan jag ha en känsla av förlust, men vill inte tro på den. Hur som helst så trodde jag ALDRIG aldrig aldrig att bortamatchen mot örebrolaget BK Forward skulle bli vinst. Men när det blev vinst, så började hoppet om superettan komma tillbaka.

Det värsta av allt var inte nervositeten, alla helger och dagar som Johan var borta, träningar varje dagen mellan 17-20, aldrig kunna vara uppe sent på helgen pga match dagen efter, bara äta rätt, inga godsaker. Johan satt och drack c-vitaminbrus medan jag satt och åt godis... hur tjock känner man sig inte då? Det värsta av allt (som jag nu kan släppa) var allt vidskepligt. Åååå herregud! Ni fattar nog inte, det går inte att förstå. Ångesten då man måste göra precis samma sak som matchen innan, om det gått bra. Inte duscha på söndagar, klippa håret på Johan innan match, hade jag dom eller dom skorna sist? Vågar jag byta från solläktaren till den gamla läktaren? Vågar jag åka på bortamatchen mot Boden? Dom förlorade sist jag var på bortamatch.... men då var jag ju gravid.... Kanske är annorlunda nu? Frans måste ha barnvakt, dom har aldrig vunnit då han varit med, eller har dom? Att hålla reda på allt.

Jag vet ju bättre, jag fattar ju att det inte beror på vilka skor jag har på mig, eller om jag satt på den eller den läktaren. Det har absolut inget att göra med att jag satt hade filt med mig för benen eller ej. Varför skulle det? Men ändå går jag där med fetångest. Pappa följde ju med. När han stanna hemma så började UFC vinna. UFC förlorade då han såg på sist. Kommer dom göra det igen? Shit! Det kan bli pappas fel att dom förlorar! Men då börjar man söka lösningar. "Jamen sist han såg var det ju 'bara en vanlig match'. Nu spelar dom ju den viktigaste matchen, den sista matchen... Det är ju skillnad. Då borde det gå bra?!" Det gick ju bra. Matchen var den mest nervkittlande jag någonsin sett. Okej, HÅS FFs matcher mot Vindelns IF var inte nådiga dom heller.... Hujeda mig!

Drygt 6000 pers på läkaren. Ca 4500 mer än vad det brukar vara. Jag "hatar" många av dom, det värsta jag vet är medgångssupportrar. "Heja FC! Vi älskar er!!! (När det går bra)" *klapp klapp*. Jag vet att det inte är något konstigt att gå på matcher som är spännande. Dom som "räknas". Men hade 6000 pers varit där varannan söndag... Det hade nog gett en fattig förening en hel del pengar. Men jag vet också att många supportrar bor långt borta, reser upp från göteborg enbart för att se matchen. Fattar ni vilket engagemang? Resa en hel del mil för att visa sitt stöd. Bidra med sin röst och sina applåder... Inte fy skam.

Visst, det går inte att sitta där varannan söndag... eller? Jag har då gjort det. Jag vet massvis av pers som gjort det... Men jag fattar ju att folk har liv. Jag tycker bara det är trist att då UFC behöver det mest, så är det många som väljer att inte gå. För det är väl inte roligt att se när dom förlorar? Skiter jag i, det är trist men det är också ett stöd att man står där.

Hur som helst, "vi" vann. Världens grej. Sjukaste på länge. Matchen börjar 15.00, efter 13 minuter gjorde det gästande laget 0-1. Där dog jag. "Blir det 1-1 innan halvlek så vinner vi" tänkte jag. 6 minuter innan första halvleken var slut gjorde Erik Lundstörm 1-1. Lyckan var total. Stod upp och hoppade och kramade Lisa och var nära tårar. Skakade i hela kroppen av nervositet och lyckorus. Ååååå herregud - Det sammanfattar de två timmarna ganska bra. Efter totalt 64 minuter kommer min Johan från högerkanten och skjuter ett inlägg till Danny som nickar in bollen i mål. 2-1. Det var allt som behövdes. Men det var fortfarande 20 minuter kvar. Fruktansvärt. När övertidsminutrarna började ticka så stod vi upp och klappade, skitskraja, dödsnervösa och förhoppningsfulla. Dommarna blåste av. Alla dog. Eufori.






(bilder tagna från ufc.se)


RSS 2.0